Vårfluernes betydning

I Danmark er der registreret 164 kendte arter af vårfluer (Trichoptera). Det står lidt i kontrast til vi “kun” har 43 arter af døgnfluer og alligevel har vårfluerne altid stået i baggrunden af døgnfluerne når vi snakker om fluebinding og fluefiskeri efter bækørred og stalling.

I Omme å har Miljøstyrelsen f.eks. registreret 33 arter af vårfluer mod 11 arter af døgnfluer. Så vårfluer har bestemt sin plads i enhver vel assorteret flueæske.

Nedenfor har jeg udvalgt tre velfangende vårflue-mønstre som hver især repræsenterer et stadie i vårfluens livscyklus.

Lead-head Caddis, bundet af Finn Sommer
Lead-head Caddis, bundet af Finn Sommer
Lead-head Caddis

Lead-head Caddis er oprindelig skabt af den hollandske fluebinder Hans van Klinken som også er ophavsmand til de meget berømte Klinkhammer tørfluer.

Krog: Tiemco TMC 5212 (2xlong) #6-14
Tråd: Mørkebrun
Hoved: Fl. Green Antron Yarn
Ben: Naturbrunspættet høne saddle hacklefjer
Krop:: Mørkebrun uld fra hare øre
Belastning: Split hagl (blyfrit)
Bindebeskrivelse

Det første som skal bindes ind, er split haglet ved krogøjet. 
Størrelsen på split haglet bestemmes af hvor meget eller hvor lidt du ønsker fluen skal belastes. Split haglet klemmes på et 10 cm. langt stykke 0.16mm monofil line. Linen foldes henover split haglet så det ligesom sidder i en løkke. Løkken med splithaglet bindes fast ovenpå krogen således at split haglet vender op ad.

Bindetråden tørnes helt ned til krogbøjningen hvor et stykke Fl. Green Antron garn bindes ind. Jeg lægger gerne antron’en dobbelt og lader det stikke ca. 5 mm. bagud. Antron’en udgør det som kaldes ‘hovedet’, selvom det måske mere ville være en hale på traditionelle nymfer.

En naturbrunspættet høne saddle hacklefjer tørnes 2-3 gange hvor antron’en blev bundet ind. Du kan også bruge et agerhøne hackle.

Du laver nu en dubbing løkke, ca. 5 cm. lang med afklip af ulden fra hare øre. Husk både uld og dækhår. Dubbing løkken snoes og tørnes herefter op over krogen til op bag split haglet. Afslut med et par halv stik og lidt lak.

Med en dubbingnål eller en velcro børste (ispind med velcro), børstes hare ulden godt igennem så det står ud som en piberenser. Med en skarp, spids saks klipper du hare ulden i facon. Tykkeste ved hacklet, smalleste ved split haglet.

Olivebrown Caddis

Olivebrown Caddis skal efterligne stadiet efter den forrige, “Lead-head Caddis” hvor laven har forladt sit levested ved bunden for, at stige op gennem vandet inden det forvandler sig til det vingede og flyvende insekt.

Krog: Tiemco TMC 2487BL (Sedge/Caddis krog) #10-14
Tråd: Mørkebrun
Bagkrop: Olivenbrun uld, f.eks. sæluld
Ben: Fibre fra Lemon Woodduck
Bryst: Mørkebrun uld, f.eks. sæluld eller hare øre
Evt. belastning: Bly fri wire
Caddis Larva, bundet af Finn Sommer
Caddis Larva, bundet af Finn Sommer
Bindebeskrivelse

Bindetråden tørnes halvvejs ned af krogbøjningen hvor den olivenbrune dubbing, dubbes på bindetråden og tørnes 2/3 del op af krogskaftet.

Nogle fibre fra Lemon Woodduck bindes ned under krogskaftet som og illustrere ben. Brystet som udgør den resterende 1/3 laves af mørkebrun uld som dubbes på tråden og tørnes op til krogøjet.

Afslut med et par halvstik og lidt lak.

Europea no. 12, bundet af Finn Sommer
Europea no. 12, bundet af Finn Sommer
Europea no. 12

Det sidste stadie, i denne artikel, er det færdigudviklet insekt og få fluemønstre imiterer dette bedre end Europea no. 12. Et gammel og klassisk fluemønstre som bare virker hver gang og over alt!. 

Krog: Tiemco TMC 103BL #10-14
Tråd: Brun
Krop: Uld fra hare øre
Vinger: Brystfjer fra (hun) gråand
Hackle: Natur rødbrun hane hacklefjer
Bindebeskrivelse

Europea no. 12 er en ganske nem flue at binde.
Tråden tørnes ned til hvor krogbøjningen begynder og en dubbing krop laves af uld fra hare øre (den mørkere del). Dubbingen tørnes godt 2/3 del af krogens længde. 

To små brystfjer fra hun gråand bindes ned så de ligger taglagt henover kroppen og stikker ca. 5 mm. bagud kroppen.
Et natur rødbrunt hane hackle i god kvalitet tørnes foran vingen og afsluttes med et lille hoved ved krogøjet.

Afslut med et par halvstik og lidt lak.

Sådan fisker du vårfluerne

Lead-head Caddis imiterer stadiet som vårfluen lever som larve i eller ved bunden og derfor skal fluen fiskes dybt og langsomt henover bunden hvor den gerne må ‘rulle’ lidt rundt. Fisker du opstrøms, kan du lade linen og fluen gøre arbejdet for dig men husk at holde god kontakt med line og flue så du kan registrer ethvert lille nap som en bækørred eller stalling gør.

Olivebrown Caddis imiterer stadiet hvor larven har forladt bunden og bevæger sig op til overfladen. Fluen kan fiskes i alle disse lag af det ‘frie vand’. Ved at belaste fluen forskelligt, kan du fiske fluen hvor i vandet du vil. 
Lidt nøk med stangspidsen kan imiterer nymfen når den prøver at frigøre sig fra nymfehuden.

Europea no. 12 er det vingede stadie hvor vårfluen er færdig udviklet. Hos nogle arter kravler nymfen op af vandet ved hjælp af vegetation eller grene som stikker ned i vandet. Fælles for dem alle er at de efter klækningen til vinget insekt gerne holder til i vegetationen men hvor vinden kan blæse dem ud i vandet hvor ørred og stalling gerne stiger op og tager dem.
Senere på dagen/aften begynder parringen og den efterfølgende æglægning. Hos nogle arter foregår dette ved at hunnen flyver op mod strømmen og afgiver hendes befrugtet æg i vanden ved at dyppe bagkroppen ned i vandet. Hos andre arter foregår det ved at hunnen ved hjælp af vegetationen kravler ned i vandet hvor æggene afsættes.

Webstedet anvender cookies til at give dig en bedre oplevelse af vores hjemmeside (funktionelle) og til at få en idé om hvilke sider du besøger (statistik).