April og forår

Stallingen, som i dag er totalfredet, foreløbig indtil 15. maj 2026, har sin gydeperiode i det tidlige forår hvor dens fredning ligger i perioden 15. marts til 15. maj. Hvis man gerne vil prøve at undgå at stallingen bider på ens fluer i denne periode, kan man i stedet satse målrettet på bækørrederne, som har genvundet sine kræfter oven på den overstået gydning i vinters.

Ofte benyttes samme fluemønstre til både bækørred og stalling, dog med den forskel at stalling fluer er mindre i størrelse end bækørred fluer. Nedenfor finder du nogle af de rigtig gode fluer som er velegnet til bækørrederne. 

Maja 2

Der findes to næsten ens Maja fluer og denne, Maja 2 er skabt af Karup å legenden Johannes Laursen hvis kone hed Maja.
I større størrelse, 2-6, er Maja en fremragende havørred flue også.

Maja 2 fluen
Maja 2, bundet af Finn Sommer
Krog: Vådflue, f.eks. Tiemco 100BL #8
Tråd: Sort
Hale: Et lille bundt fibre fra Furnace hane nakke
Rib: Guld twist
Krop:: Natur påfugl herl
Hackle: Furnace hane hacklefjer
Vinger: 2 rygfjer fra Jungle Cock
Bindebeskrivelse

Bindetråden fæstnes og tørnes ned til krogbøjningen hvor et lille bundt fibre fra et Furnace hane hacklefjer nedbindes som hale. Herefter bindes et stykke guld twist samt nogle påfugl herl ind. Bindetråden tørnes op over krogskaftet indtil cirka 3 mm. fra krogøjet.

Først formes kroppen med påfugl herlen som fæstnes oppe ved krogøjet. Dernæst tørnes guld twist i 5 tørn op over påfugl herlen og bindes ned. Et Furnace hackle tørnes 4-5 gange rundt om krogen. Et par små fjer fra Jungle Cock’ens ryg bindes ind så de vender bagside mod bagside. Afslut med et lille hoved, et par halvstik og et par dråber lak.

Jysk Chillimps

En flue, der blev skabt af Valdemar P. Haugaard i 1960’erne og er formidabel til både bækørred og havørred. Skal fluen anvendes til havørred kan man med fordel binde den et par numre større.

Krog: Vådflue, f.eks. Tiemco 100BL #8
Tråd: Sort
Hale: Et lille bundt fibre fra indfarvet rød hane hacklefjer
Rib: Guld twist
Krop:: Vissengrøn uld
Hackle: Furnace hane hacklefjer
Jysk Chillimps
Jysk Chillimps, bundet af Finn Sommer
Bindebeskrivelse

Bindetråden fæstnes og tørnes ned til krogbøjningen hvor et lille bundt fibre fra et indfarvede rød hane hacklefjer nedbindes som hale. Herefter bindes et stykke guld twist ind som rib og tråden dubbes med dubbingen. Valdemar P. Haugaard anvendte til sine Jysk Chillimps olivengrøn uld fra en gammel kasmir uldfrakke, der var godt solbleget. Jeg bruger en blanding af 1/3 del olive dun sæluld, 1/3 del oliven uld fra hare øre og 1/3 del oliven uld fra hare (hovedet).

Dubbingen tørnes op over krogskaftet indtil cirka 3 mm. fra krogøjet og rib af guld twist tørnes 5 gange over dubbing kroppen. Et Furnace hane hacklefjer tørnes som palmer hackle. I front tørnes endnu et Furnace hane hacklefjer som front-hackle. Afslut med et lille hoved, et par halvstik og et par dråber lak.

Lemvig fluen

Lemvig fluens opfinder er Knud Henriksen fra Lemvig egnen. Grund idéen med Lemvig fluen, er en efterligning af vårfluelarven. 
En version af Lemvig fluen, bundet med rødt hoved i størrelse 12-16 er i øvrigt en meget effektiv stalling flue, men her vises Lemvig fluen med sit originale gule hoved og i bækørred versionen.

Lemvig Fluen
Lemvig Fluen, bundet af Finn Sommer
Krog: Vådflue, f.eks. Tiemco 100BL #8
Tråd: Grå
Tag: Oval sølv tinsel, small
Rib: Oval sølv tinsel, small
Krop:: 2/3 del; Hare uld. 1/3 del; Gul sæluld
Bindebeskrivelse

Der kan være en fordel af belaste krogen med blyfri wire eller kobbertråd da fluen gerne skal fiskes dybt.
Bindetråden fæstnes og tørnes ned til krogbøjningen hvor den ovale sølv tinsel bindes ind. Kroppen dubbes, første 2/3 del med hare uld og den sidste 1/3 del dubbes med gul sæluld. Den ovale sølv tinsel, tørnes op over dubbing kroppen med 5 tørn og bindes ned bag krogøjet. Afslut med et lille hoved, et par halvstik og et par dråber lak.

Med en velcro børste eller med dubbing nålen, prikkes ulden godt ud på alle sider af fluen.

Sådan fiskes fluerne

Maja og Jysk Chillimps fiskes traditionelt som vådfluer mens Lemvig fluen skal ned og ‘kravle’ over bunden. Alt efter vandet (og ens temperament) kan Lemvig fluen fiskes i ‘dead-drift’ opstrøms eller nedstrøms og hjemtages med små ‘nymfe greb’ i linen.

Holtum Å
Webstedet anvender cookies til at give dig en bedre oplevelse af vores hjemmeside (funktionelle) og til at få en idé om hvilke sider du besøger (statistik).